4 Eylül 2009 Cuma

GEREKSİZ İLAÇ KULLANMAYINIZ!

gereksiz ilaç kullanmayınız - 1989
GEREKSİZ İLAÇ KULLANMAYINIZ!
OECD ülkeleri içinde sağlığa en az payı ayıran ülke konumunda olan Türkiye ilaca ayırdığı büyük payla bu alanda rekora koşuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde sağlık harcamalarının yüzde 10-20'si ilaç harcaması iken Türkiye'de bu oran yüzde 33.5'e ulaştı.
Yapılan Ulusal Sağlık Hesapları Araştırması'na göre kişi başı sağlık harcaması 194 dolar olan Türkiye'de ilaç harcaması 65 doları buldu. Söz konusu araştırmada toplam ilaç harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payının yüzde 33.5'e ulaştığı belirlendi. Eczaneler üzerinden yapılan ilaç harcamaları yüzde 33.5 olan toplam ilaç harcamalarının yüzde 248'ini hastanelerdeki ilaç harcamaları ise yüzde 8.7'sini oluşturuyor. Türkiye ile OECD karşılaştırıldığında ilaç israfı açıkça gözler önüne geriliyor.
Türkiye'de ilaç kullanım oranları incelendiğinde antibiyotik grubunun yüzde 19.8 ile birinci sırada yer aldığı görülüyor. Antibiyotikleri yüzde 14.4 ile ağrı kesiciler yüzde 8.9 ile de romatizma ilaçları izliyor.
Sağlık Bakanlığı'nca yapılan bir araştırmada en fazla reçete edilen ilaç grubunun sistemik antibiyotikler olduğu tespit edildi. Dünyada ise tedavi gruplarına göre tüketimde kalp ve damar hastalıkları ilaçları yüzde 19.5 ile birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de 1999'dan bu yana antibiyotiklerin pazar payları düşüyor buna karşılık romatizma sinir sistemi kalp ve damar hastalıkları ilaçlarının payları artıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1985 Nairobi toplantısında akılcı ilaç kullanımını "Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı uygun süre ve dozajda en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri" olarak tanımladı.
İlaçların bilimsel anlamda doğru ve uygun kullanılması için öncelikli olarak hastalığın tam teşhisinin yapılması gerektiğini düşünen Sağlık Bakanlığı doktorlara "Daha etkili daha çabuk sonuç veren yan etkisi az olan ve daha ucuz olan ilacı yazın" talimatı verdi.

Yazılar_için_kaynak; http://www.cep-x.com/saglik-yasam/285750-turkiyede-gereksiz-ilac-kullanimi-onlenemiyor.html


Hiç yorum yok: