20 Ekim 2010 Çarşamba

SİKLAMEN - CYCLAMEN


SİKLAMEN- CYCLAMEN
Myrsinaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllıkyumrulu bir bitki türlerini ortak adı.
Tavşankulağı, buhurumeryem, Mormilik şeklinde de adlandırılır.Boyu 5-20 cm civarındadır ve Şubat-Nisan aylarında çiçek açar.En belirgin özelliği, kalp veya böbrek şeklindeki yapraklarıdır. Beş parçalı olan çiçekleri beyaz, pembe ya da koyu pembe renkte olabilir.
Yazılar_için_kaynak;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Siklamen

Siklamen, Geniş yaprakları ve renkli çiçekleriyle sonbahar aylarının en gösterişli çiçeklerindendir.Sonbahar ve kış mevsimlerinin en renkli, en göz alıcı ve hoşa giden çiçekli bitkilerindendir.
Diğer bitkilerin dinlenme dönemine girdiği soğuk mevsimde bu kadar bol miktarda çiçek açan az bitki göze çarpmaktadır.Yaprakları çiçeklerin oldukça altında kalır, çiçekler üstte, uzun sapların tepesinde bulunur. Kalın yaprakları şekil itibariyle nilüfer yapraklarını andırır. Çiçeklerin bolluğu dikkat çekicidir.
Soğanlı bitkidir. Sonbaharda yapraklar belirir. Kış başlangıcında çiçekler açmaya başlar. Nisan ayına kadar çiçekli kalır. Beyaz, pembe ve mor tonlarında çiçekler açar. Sıklamen soğuk seven bir bitkidir. Aslen dış mekan bitkisidir. Sıcak evlerde iyi yetişmez, balkonda veya camlı balkonda bulundurulmalıdır.
Direkt ışık sevmez, ancak aydınlık yerde bulunmalıdır. Sularken üstten su verilmemelidir, tabağına su konulmalıdır. Haftada bir kere tabağa 1 cm kadar su konulmalıdır. Bu şartlarda muhafaza edilirse, bütün kış boyunca renkli ve canlı kalır. Eğer dış mekanda toprağa ekilecekse, saksısı ile ekilmesi gerekir.
Sıklamen toprağı özeldir ve normal bitki toprağına ekilirse bitki bozulur.
Ilkbahar sonunda, havalar ısınmaya başladığında bitki yavaş yavaş kurur ve yok olur, ancak soğanı hala canlıdır. Bu durumdaki soğanı saksısından çıkarmadan kuru, serin ve karanlık bir yere alın. Güneş ışığına ve sıcak havaya maruz kalmamasına dikkat edin. Bu şekilde 6 ila 12 hafta boyunca muhafaza edin. Sonbahar başlarında saksısını ve toprağını değiştirin, tekrar dış mekana alarak sulamaya başlayın. Iyi korunan soğan uzun seneler boyunca çiçek verecektir.
Yazılar_için_kaynak;
http://www.mineflora.com/newsdetail.asp?ArticleID=45

Hiç yorum yok: